Dit blog gaat over: Dankbaarheid in moeilijke tijden. Onzekerheid, angst… misschien ervaar jij het ook, Je bent hier zeker niet alleen in. Deze tijd is intens, daar zijn we het denk ik direct over eens. Hoe ga jij daar mee om? Moet je jezelf staande houden of vind je juist nu je rust en kracht. Dit zijn mijn gedachten hierover. Zekerheid in onzekerheid. lees mee…

https://open.spotify.com/episode/1XjTvkvi0MnejkaMOrioFg
Dit blog kan je ook beluisteren als podcast.

Vandaag 20 oktober 2020, het is nu nog heel vroeg in de ochtend. De wereld buiten nog donker. Ik ben altijd vroeg wakker en houd heel erg van deze stille tijd van de dag.  Ik neem je mee in mijn gedachten en gewaarwordingen in  en over deze tijd, waarin we het woord Corona waarschijnlijk niet meer kunnen horen en wat nog meer waarschijnlijk het onderwerp is van de dag.

Nou jeetje… Dat is al een hele tijd geleden he… dat we elkaar gesproken hebben. In ieder geval veel langer dan mijn intentie was toen ik mijn laatste podcast maakte. Niet dat ik geen inspiratie had maar zoals je dat waarschijnlijk herkent, kwam er van alles tussen.
Ten eerste mijn zomerstop van de yogalessen en vakantie.
Ik ben op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk. Naar een kleine rustige natuurcamping in een dunbevolkt gebied.
Vooraf voelde het dubbel, kan ik dat wel maken, naar het buitenland in deze tijd? Maar toch was het heerlijk, en volgens mij veel minder druk dan hier thuis in Nederland. Kamperen, buiten zijn, minder input, meer licht lucht en ruimte. En daar in La France voelde ik meer dan genoeg inspiratie en ook in de tijd daarna. Maar eerlijk gezegd had ik ook tijd nodig om meer naar binnen te gaan, te lezen en even geen podcast en of andere meer outgoing things. Terwijl ik mijn werk meestal helemaal niet zie als werk.
Maar wel als een deel van mijn leven, mijn dagelijkse leven, mijn innerlijk leven.

Anyway.. ik ben er weer en daarom ook weer deze nieuwe podcast.
Graag kijk ik met je naar hoe we op dit moment in de wereld staan en wat er allemaal om ons heen gebeurd.
Natuurlijk is dat vanuit mijn perspectief en dat is maar een piepklein deeltje van het geheel. Ik maak me geen illusie dat ik het geheel in de smiezen heb en alles weet.
Juist niet. Maar dat maakt het niet minder waardevol.

So lets start.

Zekerheid in onzekere tijden… kan dat wel? Nee dus… en dan zijn we ook gauw klaar met deze podcast. Maar onzekerheid nu in 2020 verschilt niet van de onzekerheid vorig jaar of op welk moment dan ook. Daarom kan je op elk moment oefenen, leren en ontwikkelen.
Het is waar jij je aandacht op richt, bewust of onbewust. En waar ik me op oefen is dankbaarheid. Ik kan het voelen in mijn hart en in mijn lijf.Hoe dan, waar dan? Het is een soort van gevoel van warmte en gevuld zijn. Oke en wat heb ik daar dan aan?
Het helpt me om in deze tijd niet te veel te verdwijnen, ongeduldig te worden, somber en boos. En ook dat soort gevoelens komen voorbij, ze zijn heel menselijk.

Stilte moment * Welke gevoelens kom jij tegen, wat roept deze tijd bij je op? Daar wil ik graag een kort moment stil bij staan door samen stil te zijn.

Hoe was dat voor je? In deze meditatie momenten kunnen allerlei fysieke, mentale, en emotionele reacties gevoeld worden.
Gedachten, kou, angst, beklemming, starheid, liefde, vreugde, ongeloof, gekriebel, onrust, geluksgevoel, warmte, vragen, oude kwetsuren, toekomstbeelden. Dat is wel veel he. En dat allemaal in zo’n kort moment.
Hoe houd je het overzichtelijk daar vanbinnen? Je wil zekerheid en onzekerheid, vaste grond onder je voeten willen en rust in je hoofd.

In de basis is dat waar we allemaal naar op zoek zijn en daaruit bestaat het grootste gedeelte van waar je je mee bezig houdt op een dag. Naast werk, sporten, lezen, opvoeden etc. Onderliggend is dat waar je aandacht en voor je energie aan besteed wordt.

Stilte Moment * Kan jij zien waar jouw energie naar toe gaat?

 Inzicht in hoe dat werkt is een belangrijk begin om hier een positievere wending aan te geven. Inzicht in jezelf… wat is bij jou voorliggend?
Is dat piekeren, angsten, wegwuiven, verstarren en zo zijn er nog vele manieren die functioneren als een overlevingsmechanisme.
Oordeel daar niet over… verzacht juist naar jezelf. Goed voor jezelf zorgen in alle opzichten, gezonder en sterker worden en blijven, mentaal en fysiek, kan je helpen om minder vaak onderuit te gaan.
Oordeel niet naar en over de angstige, bezorgde medemensen die ineens geen contact meer willen of liever gezegd kunnen hebben.
Probeer niet de ander en jezelf te overtuigen van welk standpunt dan ook. Ingraven en verschuilen uit angst is zo verdrietig, het brengt geen oplossingen. Het verhard en draait ons een rad voor ogen, maakt de ander tot vijand en verbreekt de verbinding.
Voor mij is verbinding essentieel en als ik dat niet bij de ander kan vinden of in omstandigheden, is het een geruststelling dat ik hoe dan ook altijd weer bij mezelf uitkom. Verbinding maken met mijn eigen hart en ziel. Heel verzachtend en helend.

Dat brengt me dan ook bij dankbaarheid. Gek genoeg misschien juist wel in lastige tijden.
Dankbaar voor dat ik ondanks en dankzij alles wat er om me heen gebeurd een rijk leven heb.

Stilte Moment * Waar ben jij dankbaar voor?

Oordeel niet.. . verzacht en adem door.
Dat is mijn medicijn voor mijn hart. Om het zacht en sterk te houden. Zodat ik kan mee bewegen in wat is.
En dat is waarmee ik dit blog wil afsluiten zodat elke afsluiting een nieuw begin is en een opening.
Een opening naar elkaar. Juist nu, juist vandaag, juist op dit moment.

Oordeel niet.. wacht… verzacht… en adem door.

Herken de momenten dat je je verliest in onrust, angst. Herken de lastige momenten in en bij anderen.
Op die momenten herinner je je eigen innerlijke stilte en dankbaarheid.
Vind jezelf en elkaar elke keer weer in verbinding, in mens zijn.

Ik wens je dankbaarheid, liefde en vandaag een mooie dag.

Dank je wel voor je aandacht en tijd. Het is fijn om een reactie van je te ontvangen op mijn blogs en podcasts. Heb je vragen, stel ze gerust.
Ook nodig ik je uit om mee te doen met het uitgebreide off- en online yoga programma, workshops, weekenden en vakanties.

Alle Yoga activiteiten zijn te vinden op mijn beide websites Diwali Yoga en Diwali Yoga Online.
Volg de podcasts van Diwali Yoga Anne Kanters voor ontspanning en selfcare op Spotify.

En voor die mooiere wereld waarin we liefdevol met elkaar omgaan en onze levensvreugde enorm kunnen verhogen door positiviteit in hoofd en hart ongelimiteerd de ruimte te geven!

Namaste 

*
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een GRATIS Audio Yogales Cadeau. DANK!

Pin It on Pinterest