Dit blog kan je ook nog eens beluisteren als podcast (nr.12) op Spotify en Anchor onder de naam Diwali Yoga Anne Kanters. Het is vandaag 24-januari-2021.

Mijn podcast/blogs zijn nooit zo bedoeld dat iedereen zich aangesproken voelt, maar alle podcasts/blogs zijn wel bedoelt voor iedereen die er iets in hoort dat bij haar of hem past op het juiste moment.
Met mijn podcasts/blogs heb ik de intentie bij te dragen aan een wereld waarin jij jezelf beter leert kennen, we elkaar begrijpen en respecteren, verdraagzaam zijn, positief willen en kunnen bijdragen een mooiere wereld voor ons allemaal.
Dus heb jij een vraag of een suggestie voor een onderwerp waarover je meer zou willen weten, of misschien zelfs persoonlijk met mij in gesprek zou willen gaan, nodig ik je hierbij van harte uit. Je bent welkom!

Diwali Yoga is voor iedereen, dus voel je vrij om deze podcast te delen met wie je maar wil.
*

Dit Blog gaat over ‘Alles onder controle behalve mezelf’ Verlamt de lockdown jou (ook)?

Hoe krijg ik mezelf op de rit, in actie, in de to-do modus en lekker bezig? Dat valt nog niet mee.
Ik zit vol met actie hoor, maar vaak niet de juiste. Teveel denken, zorgen maken en innerlijke overload.
Kortom het soort actie wat je geen energie oplevert maar vooral kost.

Ik denk.. misschien klopt het helemaal niet maar dat de mensen die me kennen.. dat niet zo van en over mij zullen denken. Ik krijg namelijk vaak de opmerking en wek de indruk, dat het allemaal wel lukt en/omdat dat ik zo geordend ben. En dat is ook wel zo.
Ik ben praktisch ingesteld en heb dat soort dingen vrij goed op orde.
Je zou zeggen dat naar mate ik ouder wordt ook wijzer, rustiger en door de wol geverfd en alles meer onder controle heb. Haha ..was t maar waar. Ik was vroeger juist veel meer een controlfreak. Nog meer hoor ik je denken! Ja zeker echt wel.
Ik kan heel goed ordenen en opruimen, organiseren. Vrij snel zie ik wat er moet gebeuren en wat daar voor nodig is. Wanneer wat en hoe moet gedaan worden enzovoorts.

Maar aan de andere kant heb ik een soort van lijfspreuk en die gaat als volgt “ik heb alles onder controle behalve mezelf”.
eerlijk gezegd voelt dat ook wel heel lekker …. Relaxed en het is allang niet meer zo dat alles perfect moet en wel nu meteen gedaan moet worden. Dat is me toch een opluchting.

Hoe is dat voor jou? Ben jij super georganiseerd? Alles onder controle ook.. ha ha.

Maar wat is het nou waar ik tegenaan loop? Is het dat ik geen ideeën heb, nergens zin in? Nee echt niet.
Geen gebrek aan ideeën, genoeg inspiratie, taken die gedaan moeten worden. En eigenlijk allemaal leuk en fijn, want zelfopgelegd en bedacht.
Dus mij hoor je niet klagen, of toch wel?
Het komt echt wel eens voor dat ik even leeg ben en geen ideeën heb, maar niet vaak. Sinds ik voor mezelf ben begonnen, nu 18 jaar geleden ben ik nog steeds enthousiast en altijd vol met ideeën en zin om nieuwe dingen te doen, ontdekken, creëren en uitvoeren.
Vaak te veel.. zou daar een oorzaakje kunnen liggen van waar ik tegenaan loop? Denk ’t wel.
Maar wat speelt er dan nu al een tijdje? Best wel stom.. ik roep al jaren dat ik meer tijd wil voor mezelf, niksen en niks doen.
Luieren en ontspannen en zo.. je kent ’t wel.
En nu?
Tja Corona, tja lockdown, tja avondklok.
Niet fijn, al lang niet grappig meer.
Tijd heb ik nu in overvloed. En kom ik er achter dat ik dat niet makkelijk vind. Ik ben dan niet op m’n best.
Natuurlijk komt dat ook doordat deze situatie geen vrije keuze is maar toch. De eerste lockdown vond ik eerst shocking, onwerkelijk en daarna heerlijk. Tijd, rust en stilte. Letterlijk en figuurlijk een verademing. Er zijn daardoor zoveel mooie nieuwe initiatieven ontstaan, inzichten die zich hebben aangediend, leerprocessen op gang gekomen.

Naast dat cocoonen ben ik natuurlijk vrijwel direct de online highway op gegaan met Online live yogalessen op afstand en de buitenlessen waren heerlijk! Het was een bijzondere tijd.

Nu zijn we bijna een jaar verder.
En ik loop tegen mezelf aan. Wat ik al wist natuurlijk, want ik ben graag actief bezig maar kan ook teveel tegelijk willen doen en dan te veel vinden.  Een mooie maar ook lastige ontdekking.

Een zekere mate van moeten, structuur en een kader werkt beter voor me. Als er heel veel is wat ik zou kunnen doen, en daar ook nog eens heel veel tijd voor is. Is het veld te open, te vrijblijvend en dus gebeurd er soms nauwelijks iets. Een taak die gedaan moet zijn binnen een kader van tijd en ruimte is beter voor mijn productiviteit. Ik kan dan meer doen, meer voor elkaar krijgen dat niet alleen maar de kwaliteit van wat ik creëer is ook beter. Het ziet er niet alleen beter uit maar vooral ook inhoudelijk is heeft het meer diepgang en is relevanter.

Dat weet ik ondertussen wel. Lang geleden kreeg ik de wijze raad van iemand om op te passen met te zeggen dat ik “het zo druk of te druk heb”. “Verwoordt het liever als dat je veel te doen hebt, want dat heeft een hele andere energie”
Enzo is het, voor mij dan. Want perfectionistisch als ik ben wil ik alles kunnen en kennen terwijl ik daar helemaal geen hoofd voor heb. Wel een hart en lijf wat enorm nieuwsgierig en enthousiast is. Nieuwe dingen ontdekken en creëren.

En ik maak mezelf vaak te druk in plaats van het te druk te hebben. En nu is er dan ineens het wegvallen van druk.
Soort van vrije val… in het luchtledige van het oneindige lockdown monster.
Met eindelijk tijd om het rustig aan te doen of me te verdiepen in onderwerpen waar ik voorheen niet aan toe kwam, meer te lezen.. veel meer van alles en nog veel minder van alles wat ik normaal deed, kon en mocht.

Daaraan loopt parallel het gevoel van mijn eigen bedrijf overeind te willen houden. Te zorgen dat er straks nog wat over blijft.
Elke cursist het beste te geven van wat ik in huis heb. Omdat ze me steunen en zijn gebleven in deze lastige tijden.
Dat wordt gezien en gewaardeerd. Er is een groot gevoel van dankbaarheid en dienstbaarheid naar mijn yogacursisten om alles te doen wat ik kan en binnen mijn mogelijkheden ligt om ze zoveel mogelijk fijne en waardevolle yogalessen te blijven geven.
Dat haalt op dat vlak het beste in me naar boven, er gebeuren dingen waar ik voorheen alleen maar van kon dromen.

Zodat mijn hoofd wat altijd zei “dat kan ik niet” heeft ervaren dat er veel mogelijk is dan wat je vaak denkt en bedenkt.
Dus dat zit wel goed.  Top. No problemo, toch? Nee klopt, er is ook geen probleem.
Maar het onrustdiertje knaagt en zaagt aan de poten van mijn rust en relaxmodus.

Een tijd terug las ik het boek Focus AAN/UIT van Mark Ticghelaar. Fijn leesbaar en praktisch boek en het geeft goede tips om met meer focus meer voor elkaar te krijgen met minder moeite. Kijk dat is wat ik nodig heb.
Dit onder de knie te krijgen is een continu proces van aandacht. Niet om altijd maar in de hoogste stand te staan en altijd alleen maar goed beter best willen of moeten doen. Maar wel om te doen wat er moet gebeuren en wat je wil doen. Zodat er meer tijd over blijft om echt te relaxen.

Herkenbaar?
Het knagende onbevredigde gevoel als je de tijd voorbij ziet gaan en tot weinig komt. Je ook nog niet eens hebt genoten van niks doen maar juist een gevoel van niksigheid en je moe bent van besluiteloosheid.
Nou dat.. en dat zat me niet lekker meer.

En zoals dat meestal gaat, ontstaat er na een dipje weer ruimte. Grappig is wel dat er weinig grooste dingen hoeven te gebeuren om weer in het juiste spoor komen. De tijd nemen en geven. Herijken, perspectief aanbrengen, wat overtuigingen loslaten en met zachtheid weer verder gaan.

Oke ja fijn, maar hoe dan?

Mijn dag begint vroeg, om half 6 gaat de wekker en ga ik op mijn yogamat. In alle vroegte een uur voor mezelf.
Ik doe yoga, meditatie, visualiseer mijn goals en dromen, schrijf ze op en doe ademoefeningen. Daarna douchen en ik eindig al jaren, echt jaren, met een koude douche. Dit doe ik al sinds mijn pubertijd. Dit ochtendritueel is door de jaren heen mijn vangnet en geeft me energie, het ordent en laad op.

Omdat dit zo fijn en ik dit graag met je wil heb ik een Mini serie opgenomen waarin ik je uitleg en begeleid zodat jij morgenochtend ook een goede start maakt  met de nieuwe dag die voor je ligt.
Deze mini serie heet Diwali Days, je vindt dit op www.diwaliyogaonline.nl

Werkt goed, ruimt op en ik ga met een fris gevoel de dag beginnen. Vandaar dat ik nu om 06:30 in de ochtend, net klaar met mijn ochtendritueel dit blog aan het schrijven ben. Kaarsje aan, de hond naast me.

Mocht je na het horen van deze podcast of lezen van dit blog, behoefte hebben aan persoonlijke 1 op 1 ondersteuning in de vorm van Yoga Coaching, neem dan contact op, dan maken we binnenkort een afspraak.

Wil je tips en ondersteuning ontvangen om je dagen een positieve invulling te geven? Doe dan mee met de gratis Mini-serie Diwali Days en luister naar mijn gratis visualisatie van de Innerlijke Mentor op www.diwaliyogaonline.nl
Heel fijn om te doen.

En laat je me dan nog weten hoe het met je gaat? Zou ik fijn vinden. Dan doen we het samen.

Enne… die koude douche is optioneel he.
Ik ben benieuwd.

*

Dank je wel voor je aandacht en tijd. Het is fijn om een reactie van je te ontvangen op mijn podcasts. Heb je vragen, stel ze gerust.
Volg de podcasts/blogs van Diwali Yoga Anne Kanters voor ontspanning en selfcare.
En voor die mooiere wereld waarin we liefdevol met elkaar omgaan en onze levensvreugde enorm kunnen verhogen door positiviteit in hoofd en hart ongelimiteerd de ruimte te geven!

Tot later, fijne dag
Namaste Anne

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een GRATIS Audio Yogales Cadeau. DANK!

Pin It on Pinterest