Dit blog gaat over: Hoe je je zou kunnen kijken naar innerlijke pijn.

De pijn is de pijl in je hart en hoe yoga die pijl kan verwijderen.

“If someone comes along and shoots an arrow into your heart, it’s fruitless to stand there and yell at the person. It would be much better to turn your attention to the fact that there’s an arrow in your heart…”
― Pema Chödrön, Start Where You Are: A Guide to Compassionate Living

Iedereen is er mee bekend, er gebeurt iets en ineens is je goede humeur er als een haas vandoor terwijl je je juist zo lekker voelde. Herkenbaar? Ja toch. Pfff je denkt dat iets je niet raakt en toch overvalt je dan ineens een gevoel van woede, angst, twijfel of alles tegelijk, of je lijkt niks meer te voelen omdat je blanco gaat. Hoe komt dat nou? Je dacht oprecht dat je dat niet meer zou overkomen.
Iedereen wordt beïnvloed door zijn of haar omgeving. Of je dat wilt of niet. Hoe ga je daar dan mee om? Een harnas dragen?
Ik denk dat dat niet behulpzaam is. Je niet meer laten raken?
Dat lukt gelukkig niet. Afstand nemen? Daar word je niet gelukkig van. Er boven gaan staan? En waar sta je dan boven? Boven de ander, boven wat er gebeurt of ga je dan weg van jezelf? Stel jij jezelf dit soort vragen? Ik doe dat en jij vast ook. Ik ga zo op deze manier het gesprek aan met mezelf. In een conflict is het gesprek aangaan met een ander niet altijd mogelijk en zo hoop ik dan toch ergens uit te komen, helderheid te krijgen in wat er aan de hand is. Hoe doe jij dat?

Voor mij werkt het om de ander niet anders te zien dan mezelf en met een vriendelijke blik te kijken naar mijn eigen motieven, kwetsuren, oordelen, angsten en verdriet. Iets komt altijd ergens vandaan. Vaak is de ander net zo gekwetst als jij. En als ik daar dan zachter van kan worden, is er minder een ik die tegenover de ander staat en meer een wij die beiden onze kwetsbaarheden hebben, onze gevoeligheden. Ieder mens wil geliefd zijn en zich gewenst voelen.

En toch, soms lopen we even vast met elkaar en nog vaker met onszelf. De ander is een spiegel en het is meestal niet zo gemakkelijk om in de spiegel te kijken of de ander je hart te laten zien. Het is geen optie om het niet aan te gaan, je ervan af te keren en weg te lopen. Je wil toch weer terug, het fijn hebben, het goed hebben samen.

Samen, in verbinding zijn, in contact, de ander zien en gezien worden. Laten zien wie je bent en samen groeien. Ook al doet het pijn. Als je je laat raken, raakt ook de pijn je. Geraakt worden door de zoete, scherpe, rauwe en onverwachte pijn van het leven. Sterker worden, in je kracht staan en een schouder bieden aan je zelf en de ander.

In de hitte van de strijd is het van groot belang dat je eerlijk bent en zorgzaam. Zorgzaam omdat we niet altijd kunnen lijmen wat er breekt in een moment van boosheid. Woorden kunnen verwonden en woorden laten zich niet meer terugnemen.

Wanneer de pijl je in je hart raakt en je ervaart pijn, oefen dan met doorademen. Rustig en zacht adem je door, in en uit. Het is oefenen en blijven oefenen met compassie en liefdevolle vriendelijkheid, want er zullen ook momenten zijn dat het je de adem beneemt. Doorademen helpt, echt! En vooral uitademen helpt je om los te laten, te ontspannen.

Haal keer op keer de pijl uit je hart. Doe het voor jezelf, je kan een ander niet veranderen, verbeteren, niet genezen of dwingen jou geen pijn te doen. Ik adviseer je geen energie te steken in het redden van de wereld. Je kan alleen je eigen pijl uit je eigen hart halen en het vergif geen kans geven. Daardoor word je sterk en zacht tegelijk, vergis je niet hoe krachtig zachtheid kan zijn. Het vertrouwen in jezelf zal groeien en veranderingen teweegbrengen.

Zelf heb ik heel veel steun gehad aan mijn yoga practise.
De yogamat is een soort van miniwereld, een oefensituatie in het klein van wat je in de echte wereld tegenkomt.
Tijdens de balanshoudingen versterk je je fysieke balans en je innerlijke balans. In krachtige spreidstanden versterk je het bekkengebied en word je aangemoedigd om te ontwikkelen waar jij voor staat. Alle torsies maken de wervelkolom soepel en je geest veerkrachtig. Buigingen, strekkingen, kronkels en balans, je leert jezelf beter kennen en hoe je je eigen pijl kan verwijderen. Ondersteboven en achterwaartse houdingen, yoga is een geweldige wetenschap van de gezondheid van lichaam een geest, een systeem gemaakt om je als mens op zachte wijze te ontwikkelen. Een geest die meebeweegt en zich niet uit het veld laat slaan maar elke keer weer opveert en oprijst. Een krachtige gezond ontwikkelde geest richt geen pijlen meer om te verwonden of te beschermen behalve die van liefde. Liefde voor het leven zelf.

*
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een GRATIS Audio Yogales Cadeau. DANK!

Pin It on Pinterest