Mijn eigen verhaal
Graag neem ik je mee in mijn verhaal.
Een verhaal over een nieuwsgierig gevoelig kind dat graag buiten in het veld was met haar honden.

Ken je dat gevoel dat de wereld om je heen sneller gaat dan jij kan bijhouden? Dat alles wat je hoort, ruikt, ziet en voelt zo enorm overweldigend is en het lijkt alsof iedereen om je heen nergens last van heeft. Constant bezig jezelf te beschermen. Je wilt zo graag mee doen, gewoon ook kunnen wat iedereen blijkbaar zo gemakkelijk af gaat. Zo was het bij mij. Lange tijd. Maar nu niet meer.

Als kind was ik onderzoekend en nieuwsgierig.
Het liefst bracht ik mijn dagen door in de velden achter de boerderij waar ik opgroeide, in gezelschap van mijn 2 hondjes. Insecten bekijken, naar de lucht en in het water staren. Nadenken… veel nadenken, over het leven en hoe het in elkaar zat. Vragen die ik vooral alleen met mezelf deelde. En ik danste, ik moest en zou dansen, bewegen. Mijn lijf voelen, ervaren. Als ik in beweging was, werd mijn hoofd helder en rustig.

De nieuwsgierigheid bleef… het onderzoeken werd alleen maar meer. Ik ging op pad, werd volwassen en ging mijn eigen weg.

Na allerlei omzwervingen begon ik in 1992 op 26-jarige leeftijd aan mijn eerste yoga opleiding, Kashmir Yoga & Dans, en tegelijkertijd aan een jaartraining Oerdans. Ik danste al vanaf mijn 5e jaar en wilde daar graag verder mee. Maar vond toch nog steeds niet de rust waar ik naar op zoek was. Mijn hoofd bleef onrustig en de wereld vaak overweldigend en te veel voor me om te kunnen hanteren.

In de Opleiding Kashmir Yoga en Dans hoopte ik de rust te kunnen vinden waar ik naar op zoek was om me van daaruit verder te kunnen ontwikkelen als danseres. Maar wat ik niet had kunnen voorzien, was dat yoga zo direct binnen kwam in mijn hart… het raakte me diep. De liefde voor dansen zal altijd blijven, maar wat yoga me gebracht heeft is vele malen groter. Mijn plan om na de yoga opleiding verder te gaan met dans verdween naar de achtergrond. Meteen in het eerste jaar van de opleiding lieten mijn medestudenten en de docent me weten dat ik zeker moest gaan lesgeven. Zij zagen wat ik zelf nog niet zag, maar met 26 jaar oud vond ik mezelf daar nog niet klaar voor. Het leven nam me mee naar andere bestemmingen, maar de levenslessen die ik had mogen ontvangen gaven me genoeg voeding voor de jaren die volgen en na enkele jaren begon ik weer ‘opnieuw’ met yoga. Dit keer zwangerschapsyoga tijdens de zwangerschappen van mijn 3 kinderen. Ook dat raakte me diep en ik was zeer geïnspireerd door mijn docente. Na een opleiding voor zwangerschapsyoga docent in 2002 ben ik begonnen met mijn eigen yoga praktijk. De lessen die ik aanbood waren meteen gevuld. In datzelfde jaar begon ik met een nieuwe yoga opleiding bij Yoga Opleidingen Limburg en daar ben ik niet meer weggegaan. Na eerst alle modules en bijscholingen te hebben gevolgd, ben ik gebleven als praktijkdocente voor de yoga opleiding.

Voor deze opleiding moest ik een scriptie schrijven. Op een avond las ik in een tijdschrift een artikel over hooggevoeligheid. Te lezen over hooggevoeligheid sloeg in als een bom, zodanig dat ik de maanden daarna meer heb gehuild dan in mijn hele leven bij elkaar.

Eindelijk snapte ik wat er met me aan de hand was. Ik was niet gek en raar maar hooggevoelig. Meteen wist ik dat ik hier mijn scriptie voor de yoga opleiding over ging schrijven. Dat was voor mij het begin van een nieuwe reis, de reis van heling en acceptatie van wie ik ben en hoe ik ervaar.

Hooggevoelig is niet bijzonder of een kwaliteit, het is geen last maar een groot cadeau. Toegegeven, het heeft me jaren gekost en soms is er nog een innerlijk gevecht maar ik zou ‘mijn’ hooggevoeligheid niet kwijt willen. Ja ik voel me vaak super kwetsbaar. Maar meer en meer kan ik kwetsbaarheid ervaren als iets wat niet zwak of stom is en geen teken van onbekwaamheid. En zeker de laatste jaren kan ik mijn kwetsbaarheid laten zien zonder in angst te schieten en het zien als een kwaliteit die ik mij juist sterk maakt als mens en vooral in mijn vak als yogadocent.

Deze hooggevoeligheid en kwetsbaar zijn is wat ik mee neem in mijn yogalessen. Ik kan niet anders en geloof ook dat dat precies is waardoor mijn yogalessen zijn zoals ze zijn. Ik voel elke keer dat we samen op de mat gaan, samen ervaren. Hoe graag zou ik meer theorie weten, spectaculaire asana’s willen laten zien. ‘Helaas’, mijn lichaam en hoofd willen voelen en mijn hart doet mee. Ik ben iemand die in contact wil zijn, de verbinding aangaat en zonder dat kan ik geen lesgeven. Ik houd van het menselijk lichaam, de geest, gedachten en de ziel. Door yoga te ervaren, zelf en met jou, mijn cursist, kunnen we samen onderzoeken hoe het leven in elkaar zit. En dan is het nieuwsgierige en gevoelige kind in mij in haar element.

Graag neem ik je mee op de mat, off- en online. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden in plaats van naar de beperkingen.
En liefde is altijd een mogelijkheid.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief dan ontvang je een GRATIS Audio Yogales Cadeau van me. DANK!
*

Pin It on Pinterest