Op het Matje ~ Anne Kanters

Bio:
Geboren
22-maart-1966
Beroep
yogadocent
Aantal jaren yoga
30 jaar waarvan 16 jaar als docent
Yoga CV
Jaartraining Oerdans, Kashmir-Yoga, Hatha-Yoga YOL (Yoga Opleidingen Limburg), Zwangerschapsyoga YOL, Zwangerschapsyoga Amadorra, Yoga voor ouderen YOL, Boeddhistische Meditatietraining YOL, Yoga & Dans Samsara, Babymassage Holos, Yoga Nidra, Yin Yoga
Passies
Yoga yoga en nog eens yoga
Mijn relatie met Tom, Boeddhisme, reizen, lezen, op pad met mijn hond, fietsen, mensen en hun persoonlijke verhalen.
*

www.yoga-movement.nl
Yogalessen Workshops Retreats Teacher Trainingen
*

1. Wanneer ben je begonnen met yoga?
Het begon met wekelijkse lessen, ik was toen begin twintig. Mijn moeder deed yoga, dus als tiener was ik al bekend met yoga. Mijn eerste baantje was elke vrijdag schoonmaken bij de yogadocent van mijn moeder. En vanaf kleuter wilde ik maar één ding en dat was dansen en in beweging zijn. Door te dansen heb ik yoga ontdekt en daar ben ik nog steeds erg blij mee. De fysieke beweging liep gelijk met de innerlijke beweging en zo hield ik mijn hoofd op orde.
2. Wat is je grootste motivatie om yoga te beoefenen?
Yoga is een prachtig kader om daarbinnen enorm veel ruimte te kunnen ervaren, stilte, de bewegingen van het denken richting te geven en steeds meer tot rust te brengen. Het geeft me zoveel! Yoga leert me mezelf steeds beter kennen. Ik houd van de fysieke uitdaging en het menselijk lichaam en de geest interesseert en fascineert me nog steeds elke dag. De verwondering blijft.
3. Hoe zou jouw wereld eruit zien zonder yoga?
Welke wereld? Ha ha … Nee hoor, Yoga is niet het enige en niet heilig. Er zijn zoveel andere waardevolle dingen, iedereen leeft en beleeft op zijn of haar eigen manier. Het belangrijkste is dat we respectvol met elkaar om gaan.
4. Hoe zit het met je daily practise?
Soms wel soms niet. Fysiek dan hè, op mijn matje staan en asana’s ‘doen’. Want mijn ‘yoga off the mat’ staat altijd aan. Dat zit in mijn hoofd en hart en in mijn ziel. Dat is waarmee ik in de wereld sta, herinner, ervaar, voel en handel. Het geeft richting en verzacht.
5. Doe je ook nog wel eens wat anders dan yoga?
Er is voor mij geen onderscheid tussen yoga en mijn leven, niet tussen yoga op of buiten de mat. Je zet jezelf niet uit of aan in yoga. Ik word geen ander mens als ik van de mat af stap, op een feestje ben, met de hond loop, op vakantie ga of boodschappen doe. Er bestaat geen onderscheid, dat is iets wat we er zelf van maken. Het is zoiets als “ik ga op reis en neem mee”? Alles dus…
6. Wat raakt je, wat beweegt je en hoe geef je dat vorm?
Dat kan van alles zijn, een glimlach van een onbekende op straat, krachtige vrouwen die het verschil maken, mijn eigen hersenspinsels, de stilte in meditatie. Je kwetsbaar opstellen is spannend maar er is geen andere weg, ik ga voor verbondenheid, voor echte emoties. Dat is ook wat mij beweegt, in contact zijn met de wereld om me heen en zo komt dat ook naar voren in de yogalessen die ik geef.
7. Yoga ontmaskert
Yoga is niet het antwoord op alles. Het lost niet alles op, het is geen snelle oplossing en is niet per definitie ontspannend. Yoga is booming en big business en dat leidt tot excessen die gouden bergen beloven en het wordt als geweldig gepresenteerd. Een stevige praktische yogales met wat humor soms brengt het weer in perspectief, heerlijk. Ook al doe ik 100 jaar yoga, ik word echt nog wel eens kwaad, oordeel, ben ongeduldig en eet te veel chocola.
8. Wat zijn je Yoga ambities?
Eerlijk gezegd wordt mijn ambitie steeds groter en meer. Ik heb altijd gedacht dat ik helemaal niet ambitieus was, wist ik veel… ik deed altijd maar wat en toen ging ik lesgeven en dat ging vanzelf. Nu 16 jaar later wil ik meer en meer. Na 10 jaar lesgeven als praktijkdocent bij Yoga Opleidingen Limburg ben ik vorig jaar gestart met Teacher Trainingen, bijscholingen voor yogadocenten. Ik hoop mensen te inspireren zich te blijven ontwikkelen. En stiekem hoop ik nog eens een boek te schrijven, weet niet waarom, het voelt zo.
9. Wie/wat zijn je grootste leraren en inspiratiebronnen?
De natuur en de mensen om me heen. Die zijn onmisbaar voor me om te blijven ontwikkelen als mens, steeds opnieuw de verbinding aan te gaan met mezelf en het leven. De sutra’s van Patanjali, yoga leraar B.K.S. Iyengar, Spiritueel leraar Jiddu Krishnamurti en de Boeddhistische leraar Pema Chödron.

Pin It on Pinterest