Zintuigen Brengen je in het hier en nu
Je zintuigen op scherp. De lente is in aantocht, als je buiten komt kan je het op lenteachtige dagen al
ruiken en voelen. De winter verdwijnt weer en je hebt zin naar buiten te gaan, op avontuur.

Lente is de tijd van de zintuigen
Herkenbaar? Heerlijk toch, je lijf tintelt en je komt als het ware weer wat meer naar de buitenkant van je lichaam. Je ademt dieper in en je frisse lentelucht opent je longen. Het geluid van de vogels die weer meer fluiten valt extra op. Je lichaam wil uit die dikke wintertrui, je ogen zijn blij dat er weer meer licht is en je voelt de energie stromen. Juist in de lente kan je extra verwonderd zijn en zo blij met de eerste bloesems aan de bomen. Het gaat vanzelf, dat gevoel van ‘wakker’ zijn en je innerlijke stem de ruimte geven.

Wat zijn zintuigen?
Een zintuig is een gevoelsorgaan in het fysieke lichaam; de huid, de ogen, de tong, de neus en de oren. Zijn er nu 5 of 6 zintuigen? Het Boeddhisme spreekt over 6 zintuigen. Het Boeddhisme erkent de geest als 6e zintuig. Om de geest te zien als zintuig is interessant, omdat dit direct een verbinding maakt en laat zien met het bewustzijn. Aandacht en bewustzijn zijn steeds terugkomende begrippen tijdens de beoefening van yoga. Muziek kan je ontroeren en een geur brengt je een dierbare herinnering.

Yoga
Yoga is een vorm van communicatie met jezelf, je lichaam en geest. Je zintuigen geven je een geweldige schat van informatie over wat er is te ontdekken en ontwikkelen. Via de zintuigen kan je gewaar worden wat je voelt, hoort, ruikt, ziet, proeft en ervaart. Aan je eigen ervaring hoef je niet te twijfelen. Deze is niet altijd objectief en vaak vertroebeld door je oordeel, verleden en verwachtingen maar wel geeft het je de mogelijkheid om jezelf te leren kennen. Aandacht en bewustzijn zijn de kernwaarden van yoga. Dat is wat yoga onderscheidt van gymnastiek. Er zijn veel verschillende vormen van yoga, op dit moment van hot en hip tot suf maar alle vormen hebben met elkaar gemeen dat men met aandacht werkt. Aandacht voor het zelf, het lichaam, de houding, de geest.

Nieuwsgierig
Je verwonderen, ontdekken en nieuwsgierig zijn is zo fijn. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen.
Zodat dat wat je al 100 keer gedaan voelt alsof het steeds de allereerste keer is. Dit ene moment is nieuw, blanco en speciaal voor jou. Niks of niemand kan je vertellen wat en hoe je je moet voelen. Het Engelse woord voor zintuigen is sense. Zoals sensitief, sensatie of sensationeel. Sensitief zijn is gevoelig zijn voor zintuigelijke indrukken. Zintuigen en sensatie, een prachtige combinatie. Het kan duizelingwekkend zijn om zo bewust waar te nemen dat je zintuigen op scherp staan. Alle aandacht voor wat is. Met aandacht kan je tegelijkertijd je zintuigen zowel naar buiten als naar binnen richten. Je adem, bewust ademen verdiept je ervaring en je zintuigelijke ervaring. Je nieuwsgierigheid naar wie en hoe je bent maakt elk moment nieuw. Nog nooit is dit moment eerder beleeft. En dat is magisch!
Van mij mag de lente beginnen.

Pin It on Pinterest